DIGITALE TELEVISIE INFORMATIE
digitenne
homepage
nieuws
informatie
aanbieders
decoders
kanalen
postcodecheck
contact
nieuwsbrief
tvhome
wanadoo

persberichten

casema

informatie digitale televisie
Wat is Digitale Televisie?
Digitale televisie is de toekomst van entertainment en is een grote verbetering van analoge televisie. Digitale uitzendingen kunnen met zeer grote kwaliteit worden verzonden en met meerdere kanalen tegelijk. Dit geeft u een grote keuzemogelijkheid voor entertainment met zeer goede geluid- en beeldkwaliteit.

Tot voor kort werden televisie uitzendingen alleen in analoge formaat verzonden. Dit betekent dat data, plaatjes en geluid werden verzonden en ontvangen in de vorm van radiogolven. Bij digitale verzending wordt dezelfde data, plaatjes en geluid gecodeerd als binaire data (eenen en nullen). Het grote voordeel hiervan is dat TV uitzendingen meer data kunnen bevatten en dat meer kanalen uitgezonden kunnen worden.

Hoe wordt het uitgezonden?
Digitale televisie kan worden verzonden via de kabel, de ether, satelliet, internet en mobiele apparaten.
Satelliet (DVB-S)
Via de satelliet zijn hoge bandbreedtes mogelijk, wat inhoudt dat er extreem veel kanalen kunnen worden verzonden, meer dan bij de andere mogelijkheden. Het enige wat nodig is, is een satellietschotel en een decoder en soms een smartcard. De eenmalige kosten zijn hoger dan bij de andere mogelijkheden, maar als u alleen de gratis kanalen wilt bekijken, heeft u daarna geen kosten meer.
Ether (DVB-T)
Via de ether kan digitale televisie worden ontvangen met een antenne. Voordeel hiervan is dat het overal mee te nemen is. Nadeel is dat er vaak niet heel veel kanalen worden aangeboden en dat het nog niet landelijk dekkend is.
Kabel (DVB-C)
Uitzenden kan ook via de kabel. Hiervoor is een speciale decoder nodig en een abonnement op de kabel (wat de meeste mensen al wel hebben). Via de kabel zijn veel kanalen te ontvangen. Let wel op dat men per TV een aparte decoder nodig heeft en dat het vaak niet mogelijk is om een digitaal kanaal op te nemen en tegelijktijd een ander digitaal kanaal te kijken tenzij u een extra decoder heeft gekocht. Opnemen via DVD recorders kan soms problemen veroorzaken.
Internet
SOmmige internetproviders bieden via ADSL (de snellere abonnementen) de mogelijkheid om televisie te kijken op het internet. Naast een ADSL abonnement is er vaak niets anders nodig. Mocht u de uitzendingen willen laten lopen via uw televisie, dan heeft u een speciale decoder nodig.
Mobiele apparatuur (DVB-H)
Onlangs is de standaard DVB-H goedgekeurd. Het zal in de toekomst mogelijk worden om bijv. via de GSM naar digitale televisie te kunnen kijken. Verwar DVB-H niet met uitzendingen via UMTS. De kwaliteit van UMTS zal minder zijn.

Waarom zou u digitale televisie nemen?
Allereerst is er een enorme keuze aan kanalen met een tal van verschillende onderwerpen en afkomstig uit veel landen. Uiteraard is de zeer goede kwaliteit van het beeld en geluid een reden op zich om digitale televisie te nemen. Via digitale televisie kunt u vaak extra zenders afnemen waardoor u nog meer keuze heeft in de entertainment die uw huiskamer binnenkomt. Ook niet onbelangrijk is het feit dat het installeren en gebruiken van digitale televisie heel gemakkelijk is.

Wat heeft u nodig?
Om digitale televisie te ontvangen heeft u apparatuur nodig afhankelijk van uw keuze van uitzenden.
Decoder
Om de digitale signalen om te zetten naar een leesbaar formaat voor uw televisie heeft u een decoder (ook wel settop box of receiver genaamd) nodig. Op elke televisie waar u digitale tv wilt zien, heeft u een aparte decoder nodig. Vaak is het ook zo dat u niet een digitaal kanaal kunt opnemen en een ander digitaal kanaal tegelijkertijd kunt kijken tenzij u een extra decoder heeft. Sommige DVD recorders kunnen problemen hebben met het opnemen van digitale kanalen. Naast het omzetten van het signaal, kan de decoder meer, afhankelijk van het merk wat u kiest. U kunt bijv. emailen, spelletjes spelen of programma's opnemen. Daarnaast heeft bijna elke decoder een Electronic Program Guide (EPG) wat een digitale televisiegids is.
Abonnement
Behalve voor de gratis te ontvangen kanalen via de satelliet heeft u een abonnement nodig op een bepaald pakket. Vaak is er een basispakket met kanalen zoals u die kent van de gewone analoge kabel. Daarnaast zijn er uitgebreide pakketten met een verscheidenheid aan extra kanalen. Voor speciale kanalen, zoals filmkanalen of bepaalde buitenlandse zenders moet een extra bedrag per maand per kanaal worden betaald.
Smartcard
Bij de meeste abonnementen komt een smartcard (soms gratis, soms niet). Kiest u voor de satelliet en wilt u alleen de gratis kanalen ontvangen, dan heeft u geen smartcard nodig. Op deze kaart staat de informatie over uw afgenomen abonnement en geeft aan de decoder door welke kanalen wel en niet doorgegeven mogen worden.
Schotel/antenne
Als u kiest voor de optie satelliet of ether heeft u een schotel of antenne nodig. In ether antennes is er niet heel veel keus. De ene is sterker dan de ander. Bij de schotels ligt het iets anders. Ten eerste kunt u kiezen voor verschillende maten (gemeten in diameter). Hoe groter, hoe meer satellieten u kunt ontvangen en dus meer kanalen. Let echter wel op, vanaf een bepaalde diameter heeft u een vergunning nodig (vraag uw gemeente om de eisen van plaatsing schotels). Daarnaast kiest u voor een LNB. Dit apparaat zorgt ervoor dat het signaal goed gericht binnenkomt. U kunt kiezen voor meerdere LNB's op 1 schotel zodat u meerdere satellieten kunt ontvangen. U kunt ook een motor in laten bouwen zodat de schotel kan draaien en op die manier ook meer satellieten kan ontvangen.
ADSL abonnement
Kiest u ervoor om digitale televisie via internet te ontvangen dan heeft u vaak alleen een ADSL abonnement nodig (vaak minstens 2 Mbps).
upc
© copyright VERGELIJKDIGITV.NL - contact - Webdesign: Omnisite Webservices